Çatı İzolasyonu Nedir ? Gerekli midir ?

6 Mayıs 2021

Çatı İzolasyonu Nedir ? Gerekli midir ?

Konutlarda çatılardan kaynaklı olan toplam ısı kaybı yaklaşık olarak %20-%25 arasındadır. Kullanım amacı ve çatı modellerinin özelliklerine göre ısı kaybı oranı artabilir ya da azalabilir. Çatı modeli dizayn edilirken tabakalar arasında havalandırılabilen hava boşlukları bırakılıyorsa bunlara soğuk çatılar denir. Çatılar bu özellikleri bakımından sıcak ya da soğuk çatılar olarak ayrılabilir. Yapılarına göre çatı çeşitleri ayrılır. Beşik çatı, çatı teras, düz çatı, kırma çatı ve sundurma çatı gibi farklı türleri bulunmaktadır.

Eğimli çatı modellerinde, eğimden ötürü oluşacak dikey düzlemde daha fazla yalıtım alanı oluşur. Düz çatılara göre daha fazla izolasyon malzemesi gerektirir. Çatı izolasyon uygulaması yapılırken döşeme üzeri ısı yalıtım yapılması tercih edilebilir. Çatı boşluğunu ısıtmaya gerek kalmadan, zemin vasıtasıyla kaplanan yalıtım malzemeleri ısı kaybını önler.

Döşemelerin yalıtımının yanı sıra, merteklerde de yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Mertekler, çatı örtüleri için taşıyıcı elemanlardır. Çatı mertekleri arasında yalıtım malzemeleri uygulanacaksa, mertek aralıkları ile yalıtım modülleri birbirine uygun olacak şekilde dizayn edilmelidir.

Merteklerin üzeri ile ısı yalıtımı arasında ise yaklaşık olarak 5 cm boşluk bırakılır ve bu boşluk havalandırma sağlar. Merteklerin arası ya da altı yalıtılabileceği gibi mertek üzeri de izole edilebilir. Eğer kullanılacaksa kiremitlerin oturtulacağı su yalıtımı ve ısı yalıtım malzemeleri burada mertek üzerinde yapılır. Yoğuşmadan ötürü buharlaşma söz konusu olabilir. Dolayısıyla buhar kesici örtü kullanılarak yoğuşma önlemi alınır.

Çatı İzolasyon İşleminin Faydaları

  • Çatı izolasyonu işlemi ile binalarda kullanılan enerji miktarı azaltılır ve tasarruf sağlanır.
  • Çatı izolasyonu tasarruf haricinde, su sızıntılarını ve rutubeti de önlemektedir.
  • İzolasyon sayesinde bina içinde oluşan ısı kaybının önüne geçilir.
  • İzolasyon sayesinde duvarların iç kısımlarında oluşan küflenme, kabarma ve sıva dökülmeleri gibi durumların önüne geçilir.